Skip to main content

Keuze stress

Ik heb er veel last van gehad en af en toe nog. Keuze stress zie ik al bij hele jonge kinderen die zo'n grote hoeveelheid aan keuzes krijgen voor geschoteld. Een ijsje kiezen van die heerlijke poster met ijsjes bij de snackbar kan heel wat tijd in beslag nemen. Lange periode in hun ontwikkeling is voor kinderen kiezen uit twee mogelijkheden meer dan genoeg. 

De gevolgen van keuzes maken waren in mijn hoofd soms groot. Als ik kies voor het ene dan snijd ik mezelf af van een hele andere wereld/ervaring met andere mogelijkheden. Soms leidde het keuzes maken tot een intern gevecht van wel of niet, links of rechts, gevoel of ratio, nu of straks, de ander of ik.

Regelmatig koos ik door geen keuze te maken. Ik liet dan de omstandigheden bepalen welke kant ik opging, als een ballonnetje in de wind. Niet kiezen betekent niet dat alles bij het oude blijft, al denken we dat vaak wel.

Waarom is bewust kiezen zo lastig? Ik denk dat er een grote dosis angst bij komt kijken. Angst voor verandering, het onbekende. Perfectionisme, is dit wel het goede. Misschien mocht je in je gezin niet zelf beslissen maar moest je het pad en de wijze raad van je ouders volgen omdat die wisten wat goed voor je was. Ik kreeg vaak te horen: ‘Ja maar zou je dat wel doen want..’ en dan volgde er allerlei scenario’s van wat er mis kon gaan. Het was niet erg bevorderlijk voor mijn daadkracht.

Ik ervaar kiezen soms als pijn doen en doe je dan jezelf, de ander of het liefst niemand pijn. Ook de verantwoordelijkheden moeten dragen voor de keuzes die je maakt. Soms leidt die keuze tot iets prachtigs, iets groots, iets precies goed voor jou op dat moment maar kun je of durf je dat wel aan? Vaak heb ik gekozen voor dat wat iets minder paste en moest ik de minder fijne gevolgen dragen.

Bewust en overtuigd een keuze maken kan je héérlijk veel energie geven, een nieuwe beweging heb je ingezet voor en door jezelf. Dat geeft kracht en zelfvertrouwen. Jij staat aan het roer, wat een heerlijk gevoel is dat!

Ken jij dat dat je je laat beïnvloeden door de buitenwereld; een familielid, vriend(in), partner of trends. Wat zouden zij kiezen? Ipv op je eigen interne gevoel af te gaan:
Wat heb ik nodig. 
Nodig als nieuwe ervaring, om je harmonie te herstellen, je lekker te voelen, om te groeien. Dan moet je soms uit je patroon van keuzes stappen. Iets heel anders dan wat gangbaar voor je is. Het kan groei geven te kiezen voor een ervaring die ogenschijnlijk dis-harmonie geeft.

Welke keuzes maak jij? Hoe ziet jouw keuze patroon eruit? Wat heb jij nodig? Door te leren reflecteren in jezelf leer je welke patronen je (soms vruchteloos) herhaalt. Door te leren voelen in jezelf kom je dichter bij de keuzes die jij nodig hebt. Je leert gaande weg dat ‘foute‘ keuzes niet bestaan. Dit is fijn voor je zelfvertrouwen. Je leert als een kind spelen met de mogelijkheden.
Ik heb een keuze om dit schrijven voor mezelf te houden of met anderen te delen. Voor mezelf houden zou een oud patroon zijn. Delen op mijn website is een veilige nieuwe stap. Delen op Linkedin is een echt nieuwe en spannende beweging… Wie weet zie je dit stukje straks voorbij komen. En als je dan denkt ik wil wel leren reflecteren, mijn lijf voelen en nieuwe expressie geven aan mezelf, je bent van harte welkom! Oktober 2023